Eski Yunan Gizli Örgütleri

 


Düzen, uyum ve denge düşüncelerini belirten klasik anlayışın geliştiği yer olarak uzun zaman Yunanistan adı geçmiştir. Nitekim oradaki kadar gizli dinlerin çoğaldığı bir ülke az bulunmaktadır. Nietzsche’ye göre Apollon yanında Dionoziak düşüncesi çeşitli şekillerde gelişmiştir.

Dionizos, Yunanistan’ın en eski gizli dinlerinden biridir. L. Autran eski Yunan döneminde ona Pers-Hint tanrılarının etkisini belirtmektedir. (Dionizos, Aosha isimi Aryen (Pers-Hint) içki tanrısından gelmektedir. Akdeniz’de ve Yunanistan çevresinde rastlanılan ana tanrıçalardır.) Eski Mısır tanrılarından Osiris-İsi çiftine benzeyen Dionizos-Demeter çiftinin Eski Mısır’ın etkisinde bulunduğu söylenebilir. Ne şekilde olursa olsun Yunan dünyasının her yerinde onun varlığı göze çarpar. Kolejler, Thiases gibi gizli topluluklar Dionizos’u çoşkun dinsel törenlerle kutlarlar ve bu toprakla ilgili törenlerin etkileri yeni semboller ortaya çıkarmıştır: cinsel özellikler belirten danslar,toplu sarhoşluk ve coşkunluklar, kanlı fedakarlıklar, çeşitli büyülerin yapılması ve uygulanması gibi…

Dionizos törenlerinde Sabazios ve Anaitis vardır ki, bunlar Romalıları etkileyen Frigyalıların bitki tanrısı Attis ile toprak-hayvan tanrıçası Cyble’e (Kybele) benzemektedirler.

Eleusis törenleri Atina yakınlarında bulunan Eleusis tapınağonda ünlü tanrılar adına kutlanırdı. Bu arada yer ve gök Tanrısı Zeus ile Demeter’in birleşmelerinin kutlanması doğanın bereketli olmasını sağlamak için yapılıyordu. Bütün eski dinsel törenlerde olduğu gibi, bu bir gösteri değil, sembolik görünüm ve temsillerdi ki, bu törenlerin özünü Demeter ile Zeus’un kutsal düğünü oluşturuyordu. Mystes ve Epoptes adına iki ayrı büyük tören yapılırdı.

Orphe ayinleri de (Dionizos gibi) Zagreus efsanesi, acı çekmek ve dirilmek hakkındadır. Bu ayinler Mısır ve Hint törenlerine benzemektedirler. Buna göre karanlık dünya çekirdeğini oluşturmuş ve yeryüzü ile gökyüzü ortaya çıkmıştır ki, buradan hayat olan Eros ışığı doğmuştur. Fakat Orphe törenlerinin daha çok ilgi çeken yanı dinsel ilkeleridir. Vücutta tutsak edilmiş gibi bulunan ruh sürekli olarak bir insandan diğerine sonsuz olarak göç etmektedir. Oruç ve isteğiyle vazgeçme nefsine hakim olma cehenneme gitmekten kurtulmayı olası kılar. İnsanlar cehennem zebanilerinin ( Titanların) küllerinden doğmuşlardır. Zeus (Jüpiter) bu zebanileri yenmiş, denizleri Neptün’e vermiş, karalarla havaları da kendisi almıştı. Bu nedenle insanların yapısında cehennemden gelme kötü bir özellik bulunmaktadır. Fakat insanların yapısında kutsal ve tanrısal bir özellik de bulunmaktadır. Çünkü Titan, Zeus’un oğlunu yutmuştu. Kesinlikle kötü kavramına ya a Adem’den beri tüm insanlara yönelik günaha izin vermeden, bu zıt düşünceler, insan soyuna bulaşmış bir leke düşüncesini doğrular. Böyle bir kurtuluş sorunu ortaya çıkmaktadır. Sonsuz yeniden doğuş dönemi, acının varlığını belirtir. Bundan kurtulmak gerekmektedir. İşte bu kurtuluş Orphe efsanesinin amacıdır. Bu Efsane Eflatun (Platon) ‘u etkisi altına almıştır.

Pisagor’un da Orphe ile sıkı ilişkisi bulunduğunu unutmamalıyız. Pythagorizmi masonlukla karşılaştırmışlardır. Bu Pythagore örtünün kurucularının efsanevi bilginleri olduğu da bilinmektedir. Bu örgüt aynı zamanda gizli ve siyasaldı. Çünkü bu örgüt bir zamanlar çeşitli Yunan sitelerinde, İtalya’nın güneyinde ve Sicilya’da iktidara sahipti. Böyle Pisagor efsanesi çok tanınmış olup herkes onun kurallarını, ikiye ayrılışını ve diğer özelliklerini bilmektedir.
Eski Yunan Gizli Örgütleri Eski Yunan Gizli Örgütleri ParanormalTR Düzen, uyum ve denge düşüncelerini belirten klasik anlayışın geliştiği yer olarak uzun zaman Yunanistan adı geçmiştir. Nitekim oradaki kadar... 4.5 5

Hiç yorum yok:

Copyright © Paranormal Olaylar. All Rights Reserved