Okültizm ve Tarot ilişkisi

 


Tarot ve Okültizm iç içe girmiş iki kelimedirler. Okültizmin Türkçe karşılığı tam olarak bulunmuyor. Yaklaşık olarak, gizli bilimler anlamındadır ve bir genelleme yapılacak olursa astroloji, simya, büyü ve ispritizmayı kapsar. Tarot, yüzyıllardır okültistler tarafından ele alındı, bazıları kartları değiştirerek yeni desteler yaptılar. Kartların eski Mısır'dan kaynaklandıkları kabul edilecek olursa, okült bilgilerin sembolik öğretisi, kartların çizimi ile başlar.

Kartlarda, sürekli olarak yaşamı meydana getiren 4 ana unsur kullanılır. Bunlar, toprak, hava, ateş ve sudur. Ayrıca simyaya ve astrolojiye ait semboller, tüm Tarot kartlarında kendilerini gösterirler. Simya ve astroloji, okültizmin maji ile beraber üç ana koludur. Bazı okültistlere göre Tarot, İbranilerin gizli öğretisi Kabala ile ilişkilidir. Oysa, Kabala, sanıldığı gibi İbranilere ait bir öğreti olmayabilir. Kökeni çok daha eskilere dayanmaktadır. İbranilerin bu bilgileri sıkı, sıkı saklamaları, kuşaktan kuşağa gerekli gördükleri kişilere aktarmaları bu düşünceyi getiriyor. Oysa, gerçekte Kabala' nın gerçek kökeni bilinmiyor. Tarot'la ilişkisi kesin olan Kabala,^köken olarak karanlıkta kaldığına göre, konunun derinine yine inilemiyor. Astrolojik bağıntıTarot kartları, astroloji ile yakın ilişkilidirler. Kartların astrolojik kökenleri vardır. Örnek vermek gerekirse Arkana Majör ya da Büyük Sırlar destesi incelenebilir:

0. Deli - Hava Gurubu
1. Sihirbaz - Merkür
2. Baş Rahibe - Ay
3. İmparatoriçe - Venüs
4. İmparator - Koç Burcu
5. Papa - Boğa Burcu
6. Âşıklar - İkizler Burcu
7. Araba - Yengeç Burcu
8. Kuvvet - Aslan Burcu
9. Hermit (Münzevi) - Başak Burcu
10. Şans çemberi - Jüpiter
11. Adalet - Terazi Burcu
12. Asılmış Adam - Su Gurubu
13. Ölüm - Akrep Burcu
14. Ölçülülük - Yay Burcu
15. Şeytan - Oğlak Burcu
16. Kule - Mars
17. Yıldız - Kova Burcu
18. Ay - Balık Burcu
19. Güneş
20. Yargılama - Ateş Gurubu
21. Dünya - Satürn

Bu çalışmanın kökeni, 19. yüzyıl araştırmacısı, okültist Eliphas Levi'dir. Levi, yukarıdaki 22 Arkana Majör kartını, İbrani alfabesinin her birine bağlıyordu. Arkanalardaki 4 ana elemanın, yani hava, ateş, toprak ve suyun ilişkilerini de ortaya attı. Ama gerçekte,Tarot desteği ile, astroloji arasında kesin ilişkiyi, 1887'de İngiltere'de kurulan Golden Dawn (Altın Şafak) örgütü kurdu. Bu gizem kuruluşu, Tarot'a çok büyük önem veriyordu. Golden Dawn örgütünün, Tarot konusunu ele alması, gerçekte son derece okültist bir yaklaşımdır. Oysa Tarot, çok daha başka yönlerden ele alınabilir.
Okültizm ve Tarot ilişkisi Okültizm ve Tarot ilişkisi ParanormalTR Tarot ve Okültizm iç içe girmiş iki kelimedirler. Okültizmin Türkçe karşılığı tam olarak bulunmuyor. Yaklaşık olarak, gizli bilimler anlamı... 4.5 5

Hiç yorum yok:

Copyright © Paranormal Olaylar. All Rights Reserved